このページの先頭ですサイトメニューここから
このページの本文へ移動
サイトメニューここまで

本文ここから

旬の野菜

更新日:2023年10月1日

広報かまがや10月1日号

 私たちが鎌ケ谷市に来たのは昨年の10月のことで、今月で1年になります。
 侵攻という残念なことがきっかけとなりましたが、それでも皆さんに出会い、鎌ケ谷に来ることができたのは、とても幸運だと感じています。今や、第2の故郷となりました。
 鎌ケ谷市での生活で、私や子ども達は梨が大好きになり、梨の時期を楽しんでいます。季節ごとに様々な野菜が店先に並びますが、ウクライナ料理に欠かせない野菜がビーツです。誕生日には花に代わって貴重な贈り物としてビーツをお互いに贈ります。日本にビーツがあると知らなかったので、スーパーや土曜日に朝市で見かけると、とても嬉しくなります。
 ビーツは砂糖やボルシチに使い、文字通り生活を甘くしてくれ、健康的で最高です。子どもの頃、茹でビーツがお気に入りのおやつでしたが、ご飯やじゃがいも同様に主食としても、デザートにもなり、子ども達も大好きです。


 ビーツの調理は下処理が必要です。皮はむかず、次のいずれかの方法で火を通します。

(1)40分から50分程度茹でる。(大さじ2、3杯の砂糖を加えるのもお勧め。)
(2)ビーツをホイルで包み、200度のオーブンで30分から40分焼く。
(3)ビーツをベーキングバッグで包み、電子レンジの出力を強にし15分加熱。

 冷まして食べたり、様々なレシピに活用できます。ぜひ皆さんも食べてみてください。おいしく食べて健康になりましょう。
 このコラムを読んでいただき、また、いつも応援していただき、ありがとうございます。どこかで見かけましたら、ぜひ声をかけてください。

(1)ルッコラとフェタチーズとアボカドのサラダ

 ビーツとフェタチーズを5ミリメートルに細かく切り、ルッコラと一緒にサラダに加え、ソ-スで味付けします。ソースのおすすめは、ハニーマスタードソース(はちみつ・マスタードが小さじ1、レモン汁・オリーブオイルが大さじ1)です。アボカドを加えてもおいしいです。

(2)伝統的なビーツ料理

 これは、昔から言い伝えられてきた方法です。すりおろしたビーツ、プルーン3から4個とクルミ2から3個(どちらも細かくきざみます。)、しぼったにんにく1かけをマヨネーズまたはオリーブオイルで混ぜ合わせます。
 広報かまがや10月1日号は、こちらからご覧ください。

英語版

A wide variety of seasonal vegetables


In October it will be exactly one year since I have lived in the wonderful city of Kamagaya! which became my second home. I'm very sorry that the reason I met you was the war in my homeland, but I still consider myself very lucky to get to your city.


Today, I will share with you how to cook the Ukrainian vegetable beets.
When I arrived in Japan, it was unthinkable to find beets, and we were so happy to be able to buy them. But today, I find beets on the shelves of our stores and even at the Saturday farmers fair in Kamagaya.


This root vegetable occupies an important place in Ukrainian cuisine! Beets make our lives literally sweet. Beets are used in Ukraine to make sugar and, of course, borscht! As a child, boiled beets were my favorite treat and now my children love them. And it’s wonderful because it’s sweet and healthy - perfect!


But be careful, beets have a laxative effect, this is an excellent way to cleanse the stomach.
This vegetable is very good for the heart and brain, maybe that’s why Ukrainians are so smart and so ardent in love, just kidding.
I’m sharing with you the secret of how to cook beets.
First of all, wash the root vegetable well; there is no need to peel it before cooking, otherwise the beets will lose their juice.


There are several ways to cook beets:
beets can be boiled this can take from 40 to 50 minutes; the larger the root vegetable, the longer it takes to cook. I like to add a couple of tablespoons of sugar to the water then the beets are sweeter. You can check the readiness of the root vegetable with a fork/chopsticks if it is easily pierced, the beets are ready!


The second method is considered the healthiest. The beets can be wrapped in foil and baked for 30 -40 minutes at 200 degrees.
Or the fastest way is to wrap the beets in a baking bag and microwave at the highest power for 15 minutes.


It’s great to add beets to a salad with arugula, cut beets and Feta cheese into cubes 0,5 cm and season with your favorite sauce, my favorite is honey mustard sauce (1 teaspoon honey, 1 teaspoon mustard, squeeze a slice of lemon and 1 tablespoon olive oil). You can also add avocado.


Another method, considered traditional, is to grate the beets and add finely chopped 3-4 prunes and chopped 2-3 walnuts, squeeze out 1-2 heads of garlic and season with mayonnaise or olive oil.


I will never tire of thanking you for supporting at the concert, helping Ukraine and my family. Thank you very much.
Eat deliciously and be healthy!

問い合わせ

総務企画部 企画財政課 企画政策室

〒273-0195 千葉県鎌ケ谷市新鎌ケ谷二丁目6番1号 市庁舎3階

電話:047-445-1073

ファクス:047-445-1400

お問い合わせメールフォーム

本文ここまで


ページの先頭へ
以下フッターです。
〒273-0195 千葉県鎌ケ谷市新鎌ケ谷二丁目6番1号
代表電話:047-445-1141
ファクス:047-445-1400
開庁時間:月曜日から金曜日の午前8時30分から午後5時まで
法人番号8000020122246
© 2018 Kamagaya City.
フッターここまでページの先頭へ